A megjelenés alapja az öltözködés, amely a ruházat színének, anyagának, szabásának jellemzőit, a ruhadarabok számát és divatos voltát, az öltözék tartozékait, a hajviseletet, az ékszer viseletet, a smink és/vagy illatszerek alkalmazását, valamint a testi higiénia, a fogak és a körmök rendszeres ápolását, illetve a mindezek által sugallt üzenetet foglalja magában. 
Az öltözék elemei külön-külön és összhatásukban üzenetet hordoznak viselője személyiségéről. Ha valaki választékosan öltözködik, arról feltételezhető, hogy a munkájában is igényes. Az ápolt, tiszta külső bizalmat ébreszt az üzleti, hivatali partnerben. 
Az elegancia elsődleges kritériuma, hogy alkalomhoz illő megjelenést tesz lehetővé.
Elegánsnak nem a feltűnő, hanem az egyéni jó ízlést tükröző esztétikus megjelenés számít. 

Alkalomhoz illően öltözködik valaki, ha meg tudja találni a fokozatosságot a munkahelyi viselettől az estélyi megjelenésig mind a ruházkodás, mind a smink, mind az ékszerviselet vonatkozásában.
A hölgyek dolgozzanak intézményekben vagy az üzleti világban - mindig a hivatásuk és nőiességük közötti kényes egyensúlyt igyekezzenek megtartani, ami egyszerre feltételez visszafogottságot és meggyőző eleganciát.
 Négy szempont egyidejű érvényesítésére, összehangolására van szükség: mindenki az egyéniségét fejezze ki öltözködésével fel kell mérni az alkati adottságokat, és ennek megfelelően öltözködni legyen színharmónia az öltözékben, mely mindig igazodjon az alkalomhoz 
Finoman feltűnő hatásokhoz segítenek a kiegészítők: mellény, sál, kalap stb. Ékszerek és divatkiegészítők alkalmivá varázsolhatják öltözékünket. 
Nőknél elvárás, hogy a cipő jó minőségű, félmagas-, magassarkú - és a táska színe megegyezzen, hqvösebb időben pedig a többi kiegészítőnek - kalap, kendő, sál - is harmonizálnia kell egymással. A régi szabály, mely szerint egy úrinő nem járhat az utcán soha kesztyű, vagy harisnya nélkül, mára már elavultnak tűnik. 
A kalapviselés alapvető szabályai: általában felöltővel viselendő, sem homlokba borítva sem nyakszirtre tolva nem helyes a viselete.
A cipő színe és anyaga igazodjék a ruha színéhez és anyagához, és mindig tiszta és jó állapotban legyen. 
A nők annyi ékszert viseljenek, amennyi ruhájukat díszíti, kiemeli annak színét és formáját. Színben harmonizáljon a ruhával. Smink is kötelező a hölgyek esetében. Alapsmink: alapozó és korrektor, ha szükséges.