Az öltözködés protokollja

Amikor meghívót kapunk egy rendezvényre, gyakran olvashatjuk azt a szót, hogy dress code, és utána a kívánt öltözet angol megfelelőjét.
Fontos, hogy jól értelmezzük ezeket a diszkrét utasításokat. Emellett az is lényeges, hogy ha mi magunk küldünk ki meghívókat,Különösen igaz ez a höl-gyek esetében, akiknek ruhatára összetettebb, mint a férfiaké. Fontos az is, hogy ha partnerrel megyünk a rendezvényre, színben és stílusban megfelelően hangoljuk össze öltözetünket.
A férfiak ez esetben is nyugodtan hallgassanak női partnerükre. ne feledkezzünk meg a dress code megjelöléséről ezzel jócskán megkönnyítjük vendégeink dolgát. A társasági élet protokolláris alkalmai fokozataiként megkülönböztetünk szokványos, félünnepélyes (kosztüm, esetleg koktélruha), illetve ünnepélyes (kosztüm vagy hosszú ruha), valamint az alkalmi öltözet ún. külön előírás szerinti változatát, a Black Tie (fekete csokornyakkendő) és a White Tie (fehér csokornyakkendő) változatot.

Dresscode-ok

A Black Tie Optional és a Black Tie Invited a nőkre nézve nem nyújt sok alternatívát: nagyestélyi vagy koktélruha.
Nagyobb mozgásteret enged a Creative Black Tie, ami a formális öltözék trendi alternatívája lehet. A nők ilyenkor jobban megmutathatják magukat, a koktélruhából választhatják a rövidebb verziót, vagy mehetnek elegáns kétrészesben.
Ha a meghívón Semi-Formal vagy After Five megjelölés szerepel, akkor nincs szükség estélyi ruhára, elég egy elegáns kosztüm is. Kivéve ha egy este tartott esküvőre vagyunk hivatalosak: ebben az esetben fogjuk vissza magunkat és menjünk feketében. Napközben a semi-formal esetében a nőknek elég egy kosztüm vagy nadrágkosztüm.
A Business Formal a hölgyeknél megkívánja, hogy elegánsak legyenek, és lehetőleg minél kevesebbet mutassanak meg magukból.
A Cocktail Attire rövid, de elegáns ruhát kíván.
A Smart Casual és a Dressy Casual egy elegáns nadrág blúzzal, felsővel, pulóverrel vagy blézerrel a megfelelő viselet.
És a Casual, ami mindenkire rábízza, hogy mit viseljen. Pároknál az öltözék színe minden esteben harmonizáljon!