Warning: Undefined property: Joomla\CMS\Categories\CategoryNode::$link in /home/-www/pasztinagy.hu/htdocs/szabo/plugins/content/fb_tw_plus1/fb_tw_plus1.php on line 270
A megjelenés alapja az öltözködés, amely a ruházat színének, anyagának, szabásának jellemzőit, a ruhadarabok számát és divatos voltát, az öltözék tartozékait, a hajviseletet, az ékszer viseletet, a smink és/vagy illatszerek alkalmazását, valamint a testi higiénia, a fogak és a körmök rendszeres ápolását, illetve a mindezek által sugallt üzenetet foglalja magában. 
Az öltözék elemei külön-külön és összhatásukban üzenetet hordoznak viselője személyiségéről. Ha valaki választékosan öltözködik, arról feltételezhető, hogy a munkájában is igényes. Az ápolt, tiszta külső bizalmat ébreszt az üzleti, hivatali partnerben. 
Az elegancia elsődleges kritériuma, hogy alkalomhoz illő megjelenést tesz lehetővé.
Elegánsnak nem a feltűnő, hanem az egyéni jó ízlést tükröző esztétikus megjelenés számít. 

Fesztelen, baráti

Még ne csiialnjon fel a szemünk, az Informal nem jelenti azt, hogy farmerban lehet menni. 
Ez az előírás, bár nem igényel különleges öltözéket, mégsem jelent egyet a Casual-lal, sokkal inkább a Semi-Formal szabályai érvényesek megjelenésünkre és ez különösen igaz, ha esküvőre megyünk. Az urak viseljenek öltönyt (akár világosat is), nyakkendőt, a hölgyek pedig kosztümöt.

Rövid, de elegáns ruhában vagy szintén elegáns szoknya-blúz kombinációban menjünk, ha a Cocktail Attire szót látjuk annál a pontnál, hogy dress code. 
A férfiaknak pedig kötelező az öltöny, amely inkább sötét legyen.

Magyarországon arany középút a Smart Casual és a Black Tie között. 
Ha az áll a meghívónkon, hogy Semi-Formal vagy az, hogy After Five, akkor nem lesz szükségünk szmokingra vagy estélyi ruhára, elég lesz egy szép öltöny vagy egy elegáns kosztüm is. 
Kivéve ha egy este tartott esküvőre vagyunk hivatalosak. Ebben az esetben fogjuk vissza magunkat a színekkel, és menjünk feketében. Napközben a semi-formal esetében elég egy öltöny, a nőknek pedig egy kosztüm vagy nadrágkosztüm. 
A Business Formal ugyanazt jelenti a férfiaknak, mint a Semi-Formal, a nőknél viszont megkívánja, hogy elegánsak legyünk és lehetőleg minél kevesebbet mutassunk meg magunkból. A kivágott szexi ruha például az ilyen eseményeken absolutely no no.

A Smart Casual és a Dressy Casual ebben az esetben nincsenek megkötések. 
Javaslat: ne viseljünk se farmert, se tornacipőt! Itt a férfiaknál belefér egy szövetnadrág zakóval vagy inggel, nőknél pedig egy elegáns nadrág blúzzal, felsővel, pulóverrel vagy blézerrel.

Hivatalos
A Formal általában ugyanazt jelenti, mint a Black Tie. Ha nagyon előremutatóak akarunk lenni, a fekete szmokinghoz vehetünk fekete inget, ez esetben viszont elhagyhatjuk a nyakkendőt. 
A hölgyekre ugyanaz vonatkozik, mint a Black Tie esetében: nagyestélyi vagy koktélruha.

Az öltözködés protokollja

Amikor meghívót kapunk egy rendezvényre, gyakran olvashatjuk azt a szót, hogy dress code, és utána a kívánt öltözet angol megfelelőjét.
Fontos, hogy jól értelmezzük ezeket a diszkrét utasításokat. Emellett az is lényeges, hogy ha mi magunk küldünk ki meghívókat,Különösen igaz ez a höl-gyek esetében, akiknek ruhatára összetettebb, mint a férfiaké. Fontos az is, hogy ha partnerrel megyünk a rendezvényre, színben és stílusban megfelelően hangoljuk össze öltözetünket.
A férfiak ez esetben is nyugodtan hallgassanak női partnerükre. ne feledkezzünk meg a dress code megjelöléséről ezzel jócskán megkönnyítjük vendégeink dolgát. A társasági élet protokolláris alkalmai fokozataiként megkülönböztetünk szokványos, félünnepélyes (kosztüm, esetleg koktélruha), illetve ünnepélyes (kosztüm vagy hosszú ruha), valamint az alkalmi öltözet ún. külön előírás szerinti változatát, a Black Tie (fekete csokornyakkendő) és a White Tie (fehér csokornyakkendő) változatot.

A White Tie és az Ultra-formal még a Black Tie-nál is elegánsabb, de ilyen a meghívónkon maximum akkor lesz odaírva, ha az angol királynő hív meg teázni. Ha erre van esély, teljes felszerelésben menjünk, szmokingban, fehér ingben, fehér mellényben és fehér csokornyakkendőben. A hölgyeknek ilyenkor is a nagyestélyi való, könyékig érő kesztyűvel vagy a báli ruha.

A Black Tie előírás a lehető legelegánsabb viseletet követel meg: Hölgyeknek ujjatlan hosszú ruha stólával, de lehet koktélruha is, estélyi kesztyű nélkül. Férfiaknál elvárás a fekete szmoking, fekete csokornyakkendővel. 
A Black Tie Optional és a Black Tie Invited lehetőséget ad arra, hogy eldöntsük, szmokingban menjünk, vagy ha úgy ítéljük meg, akár egy sötét öltönyben és nyakkendőben. A nőkre nézve nincs sok választás: nagyestélyi vagy koktélruha. 
Szintén nagyobb mozgásteret enged a Creative Black Tie, ami a formális öltözék trendi alternatívája lehet. Belefér ilyenkor egy szmoking, fekete inggel és nyakkendő nélkül. 
A nők ilyenkor jobban megmutathatják magukat, a koktélruhából választhatják a rövidebb verziót, vagy mehetnek elegáns kétrészesben. 
Bár nyilván soha nem megyünk majd ilyen bulikra, de létezik a Texas Black Tie verzió is, mikor a férfiak a szmokinghoz cowboycsizmát húzhatnak, a nők pedig vastag cowboy övvel díszíthetik a ruhájukat. A cowboy kalap azért még ehhez is túlzás.