Warning: Undefined property: Joomla\CMS\Categories\CategoryNode::$link in /home/-www/pasztinagy.hu/htdocs/szabo/plugins/content/fb_tw_plus1/fb_tw_plus1.php on line 270

A Smart Casual és a Dressy Casual ebben az esetben nincsenek megkötések. 
Javaslat: ne viseljünk se farmert, se tornacipőt! Itt a férfiaknál belefér egy szövetnadrág zakóval vagy inggel, nőknél pedig egy elegáns nadrág blúzzal, felsővel, pulóverrel vagy blézerrel.

A Black Tie előírás a lehető legelegánsabb viseletet követel meg: Hölgyeknek ujjatlan hosszú ruha stólával, de lehet koktélruha is, estélyi kesztyű nélkül. Férfiaknál elvárás a fekete szmoking, fekete csokornyakkendővel. 
A Black Tie Optional és a Black Tie Invited lehetőséget ad arra, hogy eldöntsük, szmokingban menjünk, vagy ha úgy ítéljük meg, akár egy sötét öltönyben és nyakkendőben. A nőkre nézve nincs sok választás: nagyestélyi vagy koktélruha. 
Szintén nagyobb mozgásteret enged a Creative Black Tie, ami a formális öltözék trendi alternatívája lehet. Belefér ilyenkor egy szmoking, fekete inggel és nyakkendő nélkül. 
A nők ilyenkor jobban megmutathatják magukat, a koktélruhából választhatják a rövidebb verziót, vagy mehetnek elegáns kétrészesben. 
Bár nyilván soha nem megyünk majd ilyen bulikra, de létezik a Texas Black Tie verzió is, mikor a férfiak a szmokinghoz cowboycsizmát húzhatnak, a nők pedig vastag cowboy övvel díszíthetik a ruhájukat. A cowboy kalap azért még ehhez is túlzás.

Az öltözködés protokollja

Amikor meghívót kapunk egy rendezvényre, gyakran olvashatjuk azt a szót, hogy dress code, és utána a kívánt öltözet angol megfelelőjét.
Fontos, hogy jól értelmezzük ezeket a diszkrét utasításokat. Emellett az is lényeges, hogy ha mi magunk küldünk ki meghívókat,Különösen igaz ez a höl-gyek esetében, akiknek ruhatára összetettebb, mint a férfiaké. Fontos az is, hogy ha partnerrel megyünk a rendezvényre, színben és stílusban megfelelően hangoljuk össze öltözetünket.
A férfiak ez esetben is nyugodtan hallgassanak női partnerükre. ne feledkezzünk meg a dress code megjelöléséről ezzel jócskán megkönnyítjük vendégeink dolgát. A társasági élet protokolláris alkalmai fokozataiként megkülönböztetünk szokványos, félünnepélyes (kosztüm, esetleg koktélruha), illetve ünnepélyes (kosztüm vagy hosszú ruha), valamint az alkalmi öltözet ún. külön előírás szerinti változatát, a Black Tie (fekete csokornyakkendő) és a White Tie (fehér csokornyakkendő) változatot.

Hivatalos
A Formal általában ugyanazt jelenti, mint a Black Tie. Ha nagyon előremutatóak akarunk lenni, a fekete szmokinghoz vehetünk fekete inget, ez esetben viszont elhagyhatjuk a nyakkendőt. 
A hölgyekre ugyanaz vonatkozik, mint a Black Tie esetében: nagyestélyi vagy koktélruha.

Fesztelen, baráti

Még ne csiialnjon fel a szemünk, az Informal nem jelenti azt, hogy farmerban lehet menni. 
Ez az előírás, bár nem igényel különleges öltözéket, mégsem jelent egyet a Casual-lal, sokkal inkább a Semi-Formal szabályai érvényesek megjelenésünkre és ez különösen igaz, ha esküvőre megyünk. Az urak viseljenek öltönyt (akár világosat is), nyakkendőt, a hölgyek pedig kosztümöt.